02 februari 2022

Geschreven doorMyrna El Gharib Foto: Myrna 

Yoga is een eeuwenoude bewegingskunst uit India die steeds meer zijn weg naar de Westerse wereld heeft gevonden. Bij het woord yoga denken veel mensen misschien aan onmogelijke houdingen, zweverig gedoe en iets wat alleen voor hele spirituele of extreem flexibele mensen is. Het tegendeel is echter waar.

Yoga is voor iedereen, in wat voor fysieke of mentale staat je je ook bevindt.

Wat is Yoga?

Het woord ‘yoga’ komt vanuit het Sanskriet, wat we naar het Nederlands kunnen vertalen als ‘samenbrengen in eenheid’ of ‘verbinding’. Het doel van yoga is om jou terug te brengen naar de verbinding tussen lichaam en geest, door middel van beweging, ademhaling, ontspanning, dieet en meditatie. Hierdoor kunnen spanning, stress, belemmerende gedachten en vastzittende energie makkelijker losgelaten worden.

Tijdens het uitvoeren van de houdingen is het de kunst om ontspanning op te zoeken, terwijl je inspanning levert. Dit wordt ook wel ‘relaxed effort’ genoemd en houdt in dat de oefeningen zowel stabiel als comfortabel worden uitgevoerd. Hiervoor keer je bewust naar binnen om goed te doorvoelen wat er gebeurt in je lichaam en geest en om los te laten wat jou niet meer dient.

Verbinding tussen lichaam en geest

Wat wordt er bedoeld met de verbinding tussen lichaam en geest? We leven in een fysieke wereld, dus het is van belang dat we werken met en aan ons lichaam. Wanneer ons lichaam ongezond, ziek, gespannen of gestrest is, kan dit afleidend zijn voor de geest en verspillen je hersenen veel energie aan deze kwaaltjes.

Hoe jouw lichaam zich voelt, heeft dus invloed op je mind. Daarnaast beïnvloeden onze emoties en gedachten hoe wij ons mentaal en lichamelijk voelen. Als we emotioneel uitgeput zijn, ervaart ons lichaam dit ook, wat zich vervolgens uit in pijn, spanning en ziektes. Jouw lichaam en geest zijn dus onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als je goed voor je lichaam zorgt, zorg je ook goed voor je geest en andersom. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer positieve effecten je zal ervaren. Hieronder deel ik de 10 grootste voordelen.

De voordelen van Yoga

 

1. Verbeterde flexibiliteit

Door het regelmatig beoefenen van de verschillende asana’s (de yogahoudingen), worden de spieren en de pezen verlengd. Daarnaast wordt vastzittende spanning losgemaakt en zal je merken dat je lichaam steeds soepeler en vitaler wordt en dat je steeds dieper in de houdingen kan komen.

2. Versterking van de spieren

Afhankelijk van de soort yoga die je beoefent, zullen de spieren ook zeker aan het werk worden gezet. De ene yogales is iets pittiger dan de andere yogales, maar bij onder andere vinyasa, hatha of power yoga wordt er ook zeker gewerkt aan kracht door verschillende spierversterkende oefeningen uit te voeren.

3. Verbeterde lichaamshouding

Veel mensen hebben tegenwoordig een zittend beroep, wat ten koste kan gaan van onze houding. Met name de gezondheid van onze rug heeft hieronder te lijden. Bij yoga word je je bewust gemaakt van jouw lichaamshouding en staat een veilige uitvoering van de asana’s centraal. Daarnaast creëer je door het uitvoeren van verschillende yogaoefeningen meer ruimte en flexibiliteit in je ruggengraat, waardoor je postuur wordt verbeterd

4. Voorkomen en verlichten van pijnklachten

Door de combinatie van een verbeterde flexibiliteit, versterking van de spieren en het werken aan een verbeterde lichaamshouding, voorkom je niet alleen eventuele blessures of specifieke klachten in je lichaam, maar je bestrijdt ze ook. Zelfs mensen die jarenlang terugkerende fysieke klachten hebben, kunnen deze soms volledig helen door regelmatig yoga te beoefenen.

5. Innerlijke rust

Yoga helpt je om te ontspannen en terug te keren naar een pure en zuivere staat van bewustzijn. Dit zorgt ervoor dat bepaalde belemmerende gedachten, zorgen en gepieker makkelijker los worden gelaten. Het loslaten van de spanning in je hoofd en in je lichaam helpt je om meer innerlijke rust te ervaren. Hoe meer je dit oefent, hoe meer die rustige staat van zijn een onderdeel van jou wordt.

6. Verbeterde ademhaling

De meerderheid van de mensen ademen te kort en oppervlakkig, waardoor de volledige longcapaciteit niet wordt benut. Bij yoga leer je om bewust, diep en langzaam adem te halen, waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt voor een efficiëntere zuurstofopname. Je cellen hebben zuurstof nodig om energie aan te kunnen maken en een verbeterde zuurstofopname zorgt dus ook voor meer energie in het lichaam.

7. Betere nachtrust

De meeste mensen die s’ nachts moeite hebben om in slaap te komen, zijn in bed nog veel aan het piekeren en malen. Zoals we eerder zagen, helpt yoga ons om in een diepere ontspanning te komen en om belemmerende gedachten en gepieker los te laten. Dit zorgt ervoor dat je sneller en dieper in slaap kan komen, waardoor je meer uitgerust wakker wordt. Zeker een fijne yin yogasessie voor het slapengaan doet wonderen.

8. Sterkere focus en concentratie

Yoga is een manier om mindfulness te beoefenen en leert je bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. Je zal merken dat dit effect niet alleen tijdens de yogales blijft, maar dat dit ook doorwerkt op de rest van je dag. Je hoofd is in een kalmere staat, je richt je meer op het huidige moment en je bent minder afgeleid door je gedachten. Dit versterkt je focus en concentratievermogen, waardoor bepaalde taken makkelijker en sneller worden afgerond.

9. Meer energie

We verspillen in het dagelijks leven veel energie aan onze gedachten die alle kanten op kunnen vliegen. Doordat je meer innerlijke rust ervaart, bewaar je meer energie voor wat er echt toe doet. Daarnaast helpt yoga om jouw lichaam sterker, flexibeler en vitaler te maken, waardoor je steeds lekkerder in je vel zit. Wanneer je lichaam vitaal is en je hoofd gekalmeerd, gaat je energiepeil in een stijgende lijn omhoog.

10. Een positieve mindset

Naarmate yoga steeds meer een onderdeel van jouw leven wordt, zal je merken dat je steeds positiever in het leven gaat staan. Dit komt doordat belemmerende gedachten en angsten steeds meer worden losgelaten, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe, positieve gedachten.

Daarnaast leer je met yoga vanaf een afstandje te kijken naar wat er zich binnen in jouw hoofd afspeelt en om dit te zien vanuit een groter perspectief. Het beoefenen van dankbaarheid speelt binnen yoga ook een belangrijke rol, wat een groot effect kan hebben op je gemoedstoestand. In wat voor staat je ook een yogales binnenloopt, de kans is groot dat je erna het gevoel hebt de wereld weer aan te kunnen.