13 oktober 2021

Als iemand van wie je houdt depressief is, kun je allerlei moeilijke emoties ervaren, waaronder hulpeloosheid, frustratie, woede, angst en verdriet.

Depressie kan zich langzaam ontwikkelen. Iemand die depressief is, beseft of erkent niet altijd dat hij of zij zich niet voelt of zich niet gedraagt ​​zoals gewoonlijk. Vaak is het een partner, familielid of mantelzorger die als eerste beseft dat er hulp nodig is. Ze kunnen hun vriend(in) of familielid aanmoedigen om naar een huisarts te gaan, of een andere bron van steun te zoeken.

Zoek zelf ook hulp

Als je voor iemand met een depressie zorgt, is het ook belangrijk om zelf steun te vragen. Of het nu van vrienden komt of van een steungroep voor verzorgers, voor jezelf zorgen versterkt niet alleen je vermogen om je geliefde te helpen, maar het is ook een positief voorbeeld van goede zelfzorg.

Het is niet gemakkelijk om met de depressie van een vriend of familielid om te gaan. Onthoud dat elke persoon anders is. En hoewel deze tips een gids kunnen zijn, is het belangrijk om bij het helpen van iemand met een depressie te praten over wat ze denken nodig te hebben.

4 tips voor naasten 

Onthoud dat jouw gezelschap en steun cruciaal kan zijn voor het herstel. Probeer daarom de volgende tips in acht te nemen.

1. Je hoeft niet altijd met advies te komen.

Als je met elkaar praat hoef je niet meteen met oplossingen of tips te komen. Dat kan irriteren. Zelfs als je de beste bedoelingen hebt, kunnen deze weetjes iemand met een depressie meer pijn doen dan genezen.

2. Luisteren

Bied een luisterend oor en toon begrip. Neem de gevoelens van degene met een depressie serieus, ontken ze niet en bagatelliseer ze niet.

3. Neem het niet persoonlijk

Depressie maakt het soms moeilijk om op een diep emotioneel niveau contact te maken, zelfs met mensen van wie je veel houdt.

Het kan voorkomen dat iemand die je goed kent kwetsende dingen tegen je zegt. Onthoud dat het kan zijn dat dit de depressie is die spreekt, niet je geliefde, dus probeer het niet persoonlijk op te vatten.

Geef wel duidelijk aan waar je grenzen liggen.

Ook kan het zijn dat iemand geen contact meer met je opneemt, of steeds afspraken afzegt. Neem dit niet persoonlijk. Neem zelf het initiatief om af en toe een berichtje te sturen. Geef dan vooral ook aan dat het voor je naaste niet erg is om hier niet op te reageren.

4. Verberg het probleem niet

Overleg met elkaar om open te zijn over de depressie.

Het helpt namelijk niet om het probleem te verdoezelen tegenover vrienden of familie. In feite kan dit de depressieve persoon ervan weerhouden behandeling te zoeken.

Bij een depressie kunnen ook symptomen zoals doodsgedachten of suïcidaliteit horen. Merk je dat dit bij jouw depressieve partner, familielid of vriend(in) speelt?

Dan kun je het beste contact opnemen met een huisarts, een behandelaar, de doktersnachtdienst (vraag naar de crisisdienst) of 113 zelfmoordpreventie.