03 september 2021

Samen met fotograaf Niek Doup gaat Jelle Hoving langs mensen die ooit in hun leven tegenover een mentale uitdaging hebben gestaan. Om zo het gesprek omtrent mentale gezondheid aan te gaan, om van elkaar te leren en vooral om het stigma omtrent mentale kwetsbaarheid te doorbreken. 

In dit interview gingen we in gesprek met Nathan (30), we vonden het beiden belangrijk om het gesprek te voeren op een plek die voor hem tijdens zijn periode van mentale kwetsbaarheid belangrijk is geweest, namelijk een plek waar hij tot rust kon komen tijdens zijn burn-out.

 

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat na een periode van langdurige stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Je ‘reserves’ zijn dan op en je lichaam en geest zijn uitgeput.

In 2021 geeft 17% van de Nederlandse bevolking aan een burn-out te hebben. Onder jongeren komt het ook steeds vaker voor. Opgebrand zijn terwijl je nog meer net begonnen bent. Volgens een onderzoek van de Metro, wat 1816 jongeren hebben ingevuld, geeft maar liefst 24% aan dagelijks bang te zijn om een burn-out te krijgen.

Oorzaken van een burn-out

Er zijn verschillende oorzaken voor een burn-out. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat het ontwikkelen van burn-outklachten voornamelijk samen lijkt te hangen met de opeenstapeling of combinatie van verschillende interne en externe factoren. Deze verschillende factoren hangen samen met je werk, je persoonlijkheid en de maatschappij.  Of iemand een burn-out krijgt, hangt dus af van de persoon en van de situatie.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Dit is het geval als je:

  • Behoefte hebt naar controle
  • Perfectionistisch bent
  • Je te loyaal opstelt tegenover je werk
  • Geen grenzen kan aangeven
  • Erg zelf bekritiserend bent
  • moeilijk je gevoelens kunt uiten

Speedboot samenleving

Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren en jongvolwassenen steeds vaker kampen met een burn-out. 

Psychiater Dirk de Wachter vergelijkt onze tijdsgeest daarom ook wel met een speedboot genaamd TINA: There Is No Alternative.

We racen als samenleving met een daverende snelheid over het water,  vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen gieren van plezier.

Helemaal achterin de boot klampen mensen zich wanhopig vast aan de reling. Bij elke grote golf vallen er mensen in het water. Eenmaal in het water is het de kunst om je hoofd boven water te houden. Maar in een wilde zee houd je dat niet lang vol. 

Verhaal van Nathan

Ook Nathan kwam terecht in de burn-out zee. Hij kreeg namelijk tijdens zijn studie aan de Herman Brood Academie last van klachten.

“Ik was altijd bezig met het produceren van muziek, dat ging op een vrij hoog tempo. Hierdoor maakte ik lange dagen met korte nachten. Daarnaast had ik destijds een vriendin die veel drugs gebruikte. Als ik thuiskwam dan lagen de lijnen alweer op tafel, daardoor kwam ik nooit echt aan m’n rust. Ik was alleen maar bezig met het huis aan het opruimen. Achteraf merkte ik pas hoeveel energie zij mij heeft gekost en hoe erg ze in mijn systeem zat. Ze was erg manipulatief.”

Benieuwd wat Nathan tijdens deze tijd heeft geleerd en hoe hij negatieve energie heeft omgezet in positiviteit en het maken van muziek?