14 oktober 2021

Moderne slaapproblemen vragen om moderne oplossingen.

We houden van technologie. Terwijl ik deze blog zit te typen Zoom ik met mijn collega, kijk ik stiekem de nieuwste Tik Tok trends en upload de nieuwste video naar ons YouTube kanaal.

Dat al deze verleidingen van de moderne wereld invloed hebben op ons slaapritme, is onvermijdelijk. Maar er zijn ook handige hulpmiddelen die je juist kunnen helpen.

We hebben een er aantal voor je uitgezocht die je kunnen helpen bij milde slaapklachten.

Heb je slaapklachten die je dagelijks leven dermate beïnvloeden? Ga dan op zoek naar professionele hulp via je huisarts.



1. White Noise

De term "witte ruis" verwijst naar geluiden die worden gebruikt om andere, natuurlijke geluiden in je omgeving te maskeren. Het is te vergelijken met het geluid van een ventilator in de slaapkamer, de airconditioning of van een radio die is afgestemd op een ongebruikte frequentie. Door het brede en gelijkmatige audiospectrum is het nogal monotoon, wat je hersenen helpt om hoge tonen of andere onaangename geluiden te negeren.

Door het neutraliseren van omgevingsgeluid weet je brein dat er niets onverwachts gaat gebeuren, waardoor je op een diep niveau ontspant. White Noise een keer uitproberen? Er zijn allerlei white noise apps en ook op Youtube vind je allerlei white noise opnames.

2. Blauw licht.

In de afgelopen jaren zijn steeds meer lichtgevende schermen ontwikkeld: niet alleen tv's maar ook computers, laptops, tablets en smartphones.

Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee onze slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kan je je slechter concentreren en minder goed presteren. Probeer daarom jezelf aan te leren om 2 uur voor het slapen gaan geen mobiel, laptop en het liefst ook geen tv te gebruiken. Mocht je dit toch doen; op de meeste mobiele telefoons, laptops en tv’s is tegenwoordig een nachtmodus functie geïnstalleerd.

3. Meten is weten.

Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen met het verbeteren van je slaap. Sleep Cycle analyseert bijvoorbeeld je slaappatronen en detecteert snurken, praten in je slaap, hoesten en andere geluiden.

De app is ontwikkeld om je rustig te wekken terwijl je je in je lichtste slaapfase bevindt. Daarnaast krijg je een gedetailleerde analyse omdat de slaap-tracker je bedtijdpatronen volgt, plus toegang tot premium-functies waaronder rustgevende slaapgeluiden en verhalen.

4. Dim je lichten!

Het is niet alleen het licht dat uit onze apparaten komt, maar ook andere lichten in de kamer, die je wakker kunnen houden.

Met smart lights kun je met behulp van een app, of Google Home, instellen wanneer de lichten in je huis gedimd moeten worden.

Dan hoef je daar ook niet meer wakker over te liggen. ;)