14 september 2021

In deze blog gaan we het hebben over dankbaarheid, hoe je het kunt cultiveren in je dagelijks leven en wat de positieve gevolgen hiervan zullen zijn.

Meer, meer, meer

Iedereen kent het gevoel dat dingen niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Dat je niet succesvol genoeg bent, dat je relaties niet goed genoeg zijn, dat je niet de dingen hebt waar je naar hunkert. Een chronische ontevredenheid waardoor je met afgunst naar buiten en met teleurstelling naar binnen kijkt.

Onze prestatiemaatschappij, reclame en sociale media maken het nog erger door je eraan te herinneren dat streven naar iets minder dan je droombaan onacceptabel is, je constant geweldige ervaringen moet hebben, je aantrekkelijk moet zijn en veel vrienden moet hebben.

Tijdelijke oplossing

We streven vaak naar meer om onze huidige situatie te veranderen. Maar hier lossen we ons gevoel van ontevredenheid maar tijdelijk mee op.

De oplossing ligt vaak in het waarderen van wat je hebt. En ja, dit klinkt afgezaagd, maar het hoeft echt niet zo geforceerd te zijn.

Het is goed om te benadrukken dat je je leven niet op orde zult krijgen, of gelukkiger zal voelen, door meer dankbaarheid te tonen. Het is meer een stukje van de puzzel wat je kan helpen meer inzicht te krijgen over jezelf en wat je lief is.

Wat is dankbaarheid?

Maar wat is dankbaarheid precies? Waar komt het vandaan? En waarom lijkt het alsof sommige mensen van nature dankbaarder zijn dan anderen? 

De meeste mensen hebben wel een instinctief begrip van wat dankbaarheid is, maar het is nog best lastig om het te definiëren.  Is het een emotie? Gedrag? Of een deugd? 

Kortgezegd: met dankbaarheid richt je aandacht op de goede dingen die je hebt, en de gevolgen van deze verschuiving zijn betere gevoelens en meer positieve ervaringen. 

Wetenschap stort zich op dankbaarheid 

In de afgelopen 20 jaar hebben wetenschappers grote vooruitgangen geboekt in het begrijpen van de biologische wortels van onze dankbaarheid, de verschillende voordelen die met dankbaarheid gepaard gaan en de manieren waarop mensen gevoelens van dankbaarheid kunnen cultiveren in hun dagelijks leven.

•    Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke week actief hun dankbaarheid trainen optimistischer en gelukkiger in het leven staan. 

•    Andere studies tonen aan dat het actief werken aan dankbaarheid relaties versterkt - tussen vrienden, familie en romantische partners - en dat het dient als de ruggengraat van de menselijke samenleving.

•    Dankbaarheid op de werkvloer kan ervoor zorgen dat mensen gemotiveerder en gelukkiger te werk gaan. 

Een “prachtig leven” is relatief

Ze zeggen ook wel “geld maakt niet gelukkig’, hoewel deze uitspraak discutabel is heeft het wel een kern van waarheid. 

Je kunt namelijk alles voor elkaar hebben. Een prachtige partner hebben, mooie reizen maken, wonen in een mooi huis in een leuke stad, fijne vrienden en familieleden om je heen hebben. En nog steeds kun je je ontevreden voelen.

Dat komt omdat de externe wereld minimale invloed heeft op je innerlijke wereld. Als je innerlijk wereld uit balans is, dan is het moeilijk om te zien wat je bezit.

Tuurlijk zullen er altijd negatieve externe omstandigheden zijn die zo’n immense emotionele impact hebben dat het moeilijk is om de positieve zijde van een situatie in te zien. En dat is normaal. Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen er op den duur wel voor zorgen dat je anders naar de wereld gaat kijken. 

Een bekend fenomeen bij mensen die een lange periode in het ziekenhuis hebben gelegen. Zij kunnen alweer blij worden van het feit dat ze weer hun favoriete eten kunnen proeven, hun hond kunnen uitlaten of zelf het gras kunnen maaien.

Tips op je dankbaarheid te trainen

Nu we de positieve effecten van dankbaarheid hebben benadrukt kunnen we zelf actief aan de slag gaan.  

Hieronder hebben we een aantal oefeningen onder elkaar gezet:

1. Schrijf in een dankbaarheid dagboek

De meest toonaangevende oefening die wetenschappers hebben onderzocht is het bijhouden van een dankbaarheid dagboek. Je schrijft 1 tot 3 keer in de week een lijstje op met 5 tot 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.

Dit kan in het begin raar aanvoelen, maar begin klein. Misschien heb je wel heerlijk geluncht, een leuk gesprek gehad met een nieuwe collega of wellicht ben je gewoon dankbaar voor het feit dat je mensen om je heen hebt die van je houden.

Een dankbaarheid dagboek bijhouden is zo effectief omdat het je helpt om nieuwe persoonlijke inzichten over jezelf te ontdekken en door negatieve patronen te doorbreken.

2. Vertel mensen in je leven wat ze voor je betekenen

Je hoeft dit echt niet over de top of slijmerig te doen. We hebben allemaal onze eigen manier om waardering te tonen. Maar als je gewoon zegt wat je voelt op het juist moment, dan kan dat voor iemand anders heel veel betekenen. 

3. Respecteer je omgeving 

Een manier om je eigen wijk meer te waarderen is door het te koesteren en er een deel van jezelf in te stoppen. Zie je afval op straat liggen? Pak het dan op en gooi het weg. Het is vaak makkelijk om te denken dat iemand anders het wel gaat opruimen. Als je zelf het initiatief toont zal dit niet alleen op jezelf, maar ook bij andere, een positieve indruk achterlaten. 

4. Onthoud de slechte dagen

Om dankbaar te zijn in je huidige staat, is het nuttig om je de moeilijke tijden te herinneren die je ooit hebt meegemaakt. Als je je herinnert hoe moeilijk het leven was en hoe ver je bent gekomen, creëer je een vruchtbare bodem voor dankbaarheid.

5. Schrijf een bedankbrief aan iemand die je nooit hebt kunnen bedanken voor zijn of haar vriendelijkheid. 

Onderzoek toont aan dat deelnemers die bovenstaande opdracht meegekregen onmiddellijk een enorme toename in geluk vertoonde die zelfs een maand aanhielden. 

Tot slot 

Met deze blog willen we niet vertellen dat je altijd waardering moet tonen. Het zou niet gezond zijn als we dankbaarheid gaan zien als iets wat verplicht is, of dat iemand het je vergoed is. 

Het is alleen wel goed om soms stil te staan in het leven en na te denken over zaken die je dierbaar zijn. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je wordt in het tonen van dankbaarheid.