10 augustus 2022

Het jaar is al over de helft en misschien had je je voorgenomen om dit jaar bepaalde dingen anders te doen. Gezonder eten, meer sporten, eerder naar bed, vroeger opstaan, deze keer écht beginnen met mediteren… Het zijn dingen die we ons voornemen, maar na een tijdje verliezen we de motivatie en vallen we terug in onze oude gewoonten. Ach... volgend jaar weer een kans! Toch?

Focus op het creëeren van gezonde gewoontes 

De valkuil zit hem niet zozeer in de nieuwe plannen die je voor jezelf hebt gemaakt, maar in de intensiteit ervan. Als we willen beginnen met sporten, dan is het doel vaak meteen 5 keer per week, 2 uur per keer. Het nieuwe, gezonde eten willen we 100% van de tijd, zonder uitzonderingen. Mediteren doen we elke ochtend een half uur lang en zo kunnen we nog wel wat meer voorbeelden opnoemen. Het is vaak alles of niks en dat is nou net het probleem. Faal je een keer, dan verlies je meteen de motivatie om je doelen te behalen. Ik ben ook geen fan van goede voornemens, waarbij het doel vaak heel groot is en je de startdatum telkens gemakkelijk vooruit blijft schuiven. Focus je liever op het langzaamaan integreren van gezonde gewoontes in je levensstijl. Hoe je dit doet? Ik geef je hieronder een aantal tips waarmee jij direct kan starten met je nieuwe, gezonde leefstijl.

1. Begin met 1 doel

Social media laat ons ontelbaar veel gezondheids guru’s zien die het allemaal beter weten en die vertellen dat we ons leven drastisch moeten veranderen op verschillende manieren. Dat wil niet zeggen dat zij geen punt hebben of geen waardevolle inzichten delen, maar laat je niet overweldigd worden door de hoeveelheid informatie die er wordt gedeeld. Begin met 1 of 2 doelen waar je je de komende weken op gaat focussen. Zo voorkom je dat je overprikkeld wordt en kan je je rustig focussen op één ding.

2. Kleine stapjes

Bouw het op in kleine stapjes. Je hoeft niet meteen alles om te gooien. Het belangrijkste is dat je voor jezelf iets opbouwt wat je vol kunt houden op de langere termijn. Alles je tijdens de eerste weken all-in gaat, dan is de kans groot dat de intensiteit te veel voor je is geworden en je snel weer terug bij af bent. Hierbij kunnen we als voorbeeld nemen dat je wilt beginnen met sporten.

Wanneer je nog nooit eerder hebt gesport, of in ieder geval niet heel regelmatig, kan het als vrij veel voelen wanneer je jezelf dwingt om elke dag naar de sportschool te gaan. Begin bijvoorbeeld met 2-3 keer per week en kijk na een aantal weken hoe dat gaat. Een ander voorbeeld is het starten met mediteren. Wil je dagelijks een half uur mediteren, maar heb je nog nooit eerder gemediteerd? Dan is dit waarschijnlijk vrij lastig om in het begin vol te houden.

Kijk maar eerst eens wat er gebeurt wanneer je 5 minuten mediteert. Hoe voel je je hierna? Je zult merken dat je na een tijdje steeds meer de voordelen gaat ervaren, waardoor je vanzelf de motivatie voelt om je nieuwe, gezonde gewoonte steeds meer uit te breiden.

3. Wees geduldig naar jezelf toe

Het allerbelangrijkste tijdens het creëren van nieuwe, gezonde gewoontes, is liefdevol en geduldig naar jezelf toe zijn. Vooral wanneer het even niet lukt of wanneer de resultaten op zich laten wachten. Besef dat het een tijdje duurt voordat jouw systeem een nieuwe gewoonte accepteert. Gemiddeld kan het 66 dagen (ongeveer 10 weken) duren, voordat iets een automatisme is geworden. Laat dit je niet ontmoedigen.

Onthoud dat je bezig bent om jezelf iets aan te leren voor op de lange termijn en niet de korte termijn. John Wooden, een van de grootste basketbalcoaches, zei: “Good things take time, as they should. We shouldn't expect good things to happen overnight.”

 

4. Hou je progressie bij in een journal

Het kan demotiverend werken wanneer je niet zo snel resultaat ziet, of het idee hebt dat het niet uitmaakt wanneer je je nu wel of niet met je nieuwe gezonde gewoonte bezighoudt. Vaak vindt er wel degelijk een verbetering plaats, maar gebeurt dit in kleine stapjes waardoor je dit nog niet zo snel opmerkt. Door je progressie bij te houden in een journal, zal je merken dat er zeker wel verandering heeft plaatsgevonden. Dit zou je dagelijks of wekelijks kunnen doen, afhankelijk van je doel. Wanneer je terugbladert in je journal en toch ziet wat er is veranderd in je mentale of fysieke welzijn, dan motiveert dat weer om ermee door te gaan.

 

5. Plannen

Wanner de motivatie ontbreekt, neemt de discipline het over. Plan elke week de dagen en tijden in wanneer jij je bezighoudt met je nieuwe doel. Maak hier echt tijd voor vrij, zodat je zeker weet dat een gebrek aan tijd geen excuus kan zijn. Verder kan het fijn zijn om op vaste dagen en tijden deze nieuwe gewoonte uit te voeren, zodat er consistentie ontstaat en het steeds meer een automatisme zal worden.

6. Vraag je omgeving om steun en begrip

Niks is zo vervelend wanneer je je onbegrepen of ongesteund voelt. Leg aan je directe omgeving uit waarom jij bezig bent met deze nieuwe gewoonte en waarom dit belangrijk voor je is. Als er dan toch geen begrip komt vanuit je omgeving, onthoud dan dat je dit doet voor jezelf en niet voor iemand anders. Wie weet word je verrast en blijkt dat iemand in je omgeving eigenlijk graag hetzelfde zou willen bereiken als jij, en hou je er nog een gezellige buddy aan over.

Geschreven doorMyrna El Gharib