30 november 2023

Er staat een nieuwe aflevering online van onze Thubble.Cast, een podcast gericht op het doorbreken van het stigma rondom mentale gezondheid. In deze podcast spreken we met mensen die zijn geconfronteerd met mentale uitdagingen die hun leven drastisch hebben veranderd. Samen met fotograaf Niek Doup ontmoeten we hen op een locatie die belangrijk is geweest tijdens hun proces van herstel. Dit keer gingen we in gesprek met Olof.

De Brug Over

We spreken met Olof af in Arnhem, aan de voet van de John Frostbrug. De brug was voor Olof, vanwege zijn hoogtevrees, nog niet zo heel lang geleden een groot obstakel. Hij vermeed het. Maar vandaag liepen we er samen overheen. In gesprek over het geconfronteerd worden met angsten, het vermijden van situaties, ze vervolgens weer opzoeken, en zelfvertrouwen opbouwen.
 

thubble_olof_1440p 0819.jpg

Paniek in de Metro

Tijdens een vakantie in Berlijn met zijn vriendin, kreeg Olof te maken met een heftige paniekaanval in de metro. Het idee dat hij niet weg kon, beangstigende hem. Zijn hart klopte in zijn keel terwijl hij scrollend door zijn telefoon zocht naar afleiding.

thubble_olof_1440p 0806.jpg

Dit keer kwam de Paniek Onverwachts

"Paniekaanvallen waren mij bekend, maar deze keer kwamen ze geheel onverwachts. Ik wilde niet accepteren dat ik in paniek was, en me zo rot voelde op dat moment. Ik had ook niks tegen mijn vriendin verteld. Het gevoel mocht er absoluut niet zijn. We waren onderweg naar de Brandenburger Tor, eenmaal aangekomen voelde ik me de hele tijd ongemakkelijk. De rest van onze vakantie was ik hyperalert voor mijn omgeving. In restaurants, winkels en op straat was ik constant aan het scannen voor manieren om weg te komen. In het hotel voelde ik me wel oké, maar daarbuiten echt niet. Het voelde echt onveilig."

thubble_olof_1440p 0889.jpg

Ik Durfde Bijna Niet Meer Naar Buiten

Toen Olof terug was in Nederland, ging hij vrij snel in gesprek met zijn huisarts, die plande meteen een afspraak in bij de POH’er. Via deze route kwam hij uiteindelijk terecht bij Thubble. Daar stelde de GZ-psycholoog de diagnose dat Olof last heeft van een paniekstoornis. De behandeling kon gelukkig snel beginnen.
 

"Ik durfde op sommige dagen zelfs niet meer de deur uit. Op straat begon het ongemak en de paniek namelijk weer. Het is gelukkig nooit zover gekomen dat ik echt niet meer naar buiten durfde, maar ik zat er denk ik niet ver vanaf. De start van de behandeling bij Thubble kwam in die zin wel op een heel cruciaal moment."

thubble_olof_1440p 0922.jpg

Paniekcircel

Tijdens de eerste week van de behandeling kreeg ik veel uitgelegd over hoe angst werkt. Bijvoorbeeld over de paniekcirkel: hoe een trigger leidt tot angstige gedachten en hoe die gedachten er vervolgens weer voor zorgen dat je alerter bent voor de trigger. Dat is een vicieuze cirkel die je moet leren doorbreken.

thubble_olof_1440p 0940.jpg

Interoceptieve Exposure

Daarnaast kreeg ik opdrachten mee om aan de slag te gaan met interoceptieve exposure. Dat zijn oefeningen die je helpen te wennen aan de lichamelijke gewaarwordingen die je ervaart tijdens angst of paniek, zoals hartkloppingen, duizeligheid, of kortademigheid. Tijdens paniekaanvallen heb ik zelf vaak last van hyperventilatie.

Als opdracht kreeg ik mee om thuis snel en paniekerig te ademen, om vervolgens te leren om rustig te blijven. Zo bouwde ik langzamerhand steeds meer zelfvertrouwen op, om hier goed mee om te kunnen gaan tijdens een eventuele paniekaanval.

thubble_olof_1440p 0991.jpg

Gedachtenschema's

Verder ging ik samen met mijn behandelaar verschillende angsten die ik had inzichtelijk maken met gedachtenschema’s. Ik had bijvoorbeeld heel erg last van hoogtevrees. Voor mijn werk moest ik naar de 6de verdieping, maar dat lukte me niet. Dat was iets wat ik al heel lang vermeden had.

Die situatie moest ik centraal stellen, vervolgens moest ik omschrijven wat ik voelde, wat mijn verwachtingen waren, en vervolgens een cijfer van 0 tot 100 geven over hoe waarschijnlijk het was dat die verwachtingen uit zouden komen.

Toen we dit een paar keer hadden gedaan, kreeg alles langzamerhand steeds meer een plekje. Ik kon ineens herleiden waar mijn angsten vandaan kwamen, in plaats van dat het zo’n ongrijpbaar iets was. Het klinkt nu misschien heel makkelijk, maar het vraagt echt veel van je. Het kost veel moeite en tijd. Maar je moet op een gegeven moment gewoon ergens beginnen.

thubble_olof_1440p 0789.jpg

Luister naar de Podcast:

Ben je benieuwd naar het complete verhaal van Olof en zijn angststoornis? Je kunt de volledige podcast hier beluisteren: