Er staat een nieuwe aflevering online van onze Thubble.Cast, een podcast gericht op het doorbreken van het stigma rondom mentale gezondheid. In deze podcast spreken we met mensen die zijn geconfronteerd met mentale uitdagingen die hun leven drastisch hebben veranderd. Samen met fotograaf Niek Doup ontmoeten we hen op een locatie die belangrijk is geweest tijdens hun herstelproces. Van daaruit beginnen we het gesprek.
Beluister de podcast
Dubbelinterview: Diederik en Eveline
Deze keer hebben we niet één, maar twee gasten: Diederik en zijn vrouw Eveline. Diederik is bij Thubble in behandeling geweest voor zijn gegeneraliseerde angststoornis.
Wat is een Gegeneraliseerde Angststoornis?
Een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) is een mentale aandoening gekenmerkt door langdurige, overmatige angst en zorgen over diverse situaties. Deze zorgen zijn moeilijk onder controle te krijgen en duren doorgaans langer dan zes maanden. Het onderscheid tussen 'normale' zorgen en GAS zit vaak in de intensiteit, duur en het onvermogen de zorgen los te laten. Met andere woorden: je ervaart veel piekergedachten, lichamelijke onrust, concentratieproblemen en een slechte slaapkwaliteit. Allesbehalve prettig dus.
De Rol van Naasten Tijdens een Behandeling
Eveline, Diederik's vrouw, is nauw betrokken geraakt bij zijn behandeling. In deze aflevering gaan we dieper in op de impact die een naaste kan hebben tijdens een behandeltraject. We bespreken ook het belang van grenzen stellen als partner van iemand met een mentale aandoening. En wat vertel je de kinderen als een van de ouders thuis zit met een gegeneraliseerde angststoornis?
Herstel is soms ook een gezamenlijke reis
Omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis is niet alleen een persoonlijke reis, maar vaak ook een gezamenlijk traject voor partners en families. Daarom vonden we het belangrijk om niet alleen Diederik, maar ook Eveline aan het woord te laten. Om jullie nog verder te helpen, hebben Diederik en Eveline hun belangrijkste tips op een rijtje gezet. Deze tips zijn niet alleen inzichten uit hun eigen ervaring, maar kunnen ook als algemene leidraad dienen voor iedereen die in een vergelijkbare situatie zit.
Adviezen van Diederik en Eveline
Diederik:
- Doorbreek het taboe: praat met elkaar over mentale gezondheid. Het heeft geen zin om dingen te verbergen.
- Schakel op tijd over naar specialistische hulp. Ik had al lang behoefte aan een concreet behandelplan. Dat kreeg ik pas bij Thubble. Door deze begrenzing ben je niet eindeloos bezig, maar werk je doelgericht.
- Voel de angst en doe het toch. Het boek van Susan Jeffers heeft mij erg geholpen. Angst is normaal, maar het mag je leven niet beheersen.
- Betrek een bekende bij je behandeltraject. Tijdens de intake was mijn oordeelsvermogen vertroebeld. Het helpt enorm als iemand die jou goed kent aanwezig is en kan aangeven wat wel of niet normaal gedrag is.
Eveline:
- Zorg voor jezelf: blijf functioneren. Je natuurlijke neiging is misschien om jezelf weg te cijferen, maar het is juist belangrijk om overeind te blijven.
- Stel grenzen: wees duidelijk wanneer het niet het juiste moment is om over problemen te praten. Zoals na een lange dag zorgen voor de kinderen.
- Spiegel het gedrag van de ander om bewustzijn te creëren over vertekende gedachten. Ik deed Diederik bijvoorbeeld soms na als grap, wat vaak goed werkte
Luister Naar de Podcast
Ben je benieuwd naar het complete verhaal van Diederik en Eveline? Je kunt de volledige podcast hier beluisteren: