24 oktober 2023

De flow van het leven verloopt niet in een lineaire lijn. We krijgen te maken met ups en downs, zoals de golven van de zee. Soms is het rustig en kalm, maar soms voelt het alsof alles alle kanten op gaat. Dit kunnen tijdelijke drukke periodes zijn in je leven, maar het kan ook dat deze tijdelijke periode een steeds meer permanente vorm aan begint te nemen.

Onopgemerkte Pad naar Uitputting

In het begin van deze periode merk je misschien nog niet in hoeverre het jou beïnvloedt. Je emmer was als het ware nog leeg. Maar naarmate je langer en dieper in deze golf zit, hoe meer stress je kunt gaan ervaren. Dit gebeurt niet op de een of andere dag, maar geleidelijk. Langzamerhand kun je ervaren dat je emmer steeds voller en je batterij steeds leger wordt. Je vraagt je misschien af hoe je hierin terecht bent gekomen? Het ging toch juist een tijdje zo goed?

Boeddhabeeld op blad

Altijd Zen Is Onmogelijk

Dit is onderdeel van het leven. Het is heel makkelijk om je te voelen als een monnik, wanneer je ook het leven hebt van een monnik, ergens hoog op een berg, solitair en afgezonderd van de dagelijkse ballast. Zo werkt het leven in onze maatschappij nou eenmaal niet en het is onmogelijk om je altijd goed en zen te voelen. Dat hoeft ook zeker niet, maar je wilt je natuurlijk niet volledig uitgebrand raken. Het gaat allemaal om het creëren van balans. Ik (Myrna El Gharib) neem je mee in mijn tips, zodat jij weer terugkomt naar je innerlijke rust én hoe je deze kunt behouden.

Monnik in een grasveld

1. Wees eerlijk naar jezelf toe.

Hoe voel je je? Wat voel je? Waar voel je dit? Luister heel goed naar de signalen die je lichaam je aangeeft. Ons lichaam is als het ware een apparaat die alarmbellen kan afgeven wanneer het onderhoud nodig heeft. Echter negeren we vaak de meest subtiele signalen en stappen we eroverheen of maken we onszelf wijs dat we geen tijd hebben om hiernaar te luisteren. Misschien heb je de signalen te lang genegeerd, dat je ze niet meer hoort.

Het begint bij elke dag bewust voelen. Hoe eerder je luistert naar die subtiele signalen, hoe minder ‘groot onderhoud’ jouw batterij nodig heeft en hoe meer je weer kunt genieten van jouw leven. Negeren we deze signalen te lang, dan heeft jouw batterij een langer onderhoud nodig. Begin met het luisteren, herkennen en erkennen aan jezelf wat je voelt en nodig hebt.

Luca neemt de tijd om te voelen

2. Geef toe aan de signalen van je lijf.

De tweede stap is natuurlijk ook om gehoor te geven aan deze signalen. Ben je op het punt dat je je echt volledig uitgeblust voelt? Geef hier dan aan toe. Rust volledig uit en geef je lichaam de kans om te herstellen. Wees eerlijk naar je omgeving toe en geef je grenzen aan.

Misschien heb je te lang in het please-gedrag gezeten om anderen het naar hun zin te maken, maar ben je jezelf hierbij vergeten. Je mag jezelf echt weer op de eerste plek zetten. Als je weerstand voelt bij bepaalde activiteiten, zoals sporten of drukke sociale events, dan is het helemaal oké om dit even over te slaan. Je cortisollevel (het stresshormoon) is mogelijk al vrij hoog. Ga liever wandelen in de natuur of doe aan yoga. Wees lief en mild voor je lichaam.

Doe een yoga-oefening

3. Creëer een fijne ochtendroutine.

Hoe je je dag start heeft een enorme impact op jouw energie- en stresslevel. Begin de ochtend vanuit rust. Zet eventueel de wekker iets eerder, zodat je genoeg tijd hebt om op te starten. Begin bijvoorbeeld met een fijne meditatie, een wandeling door het bos of ademhalingsoefeningen. Neem de tijd voor je ontbijt en kauw rustig met aandacht.

Doe dit alles het liefst zonder je telefoon in de buurt. Dit zorgt namelijk voor te veel prikkels. Wanneer je de dag gestrest en gehaast begint, zul je dit gedurende de dag merken en dit stressgevoel bij je houden. Begin je je dag juist vanuit rust, dan zul je veel beter kunnen omgaan met alles wat er op een dag op je af kan komen.

Creëer een ochtendroutine

4. Zorg voor een goede nachtrust

In de avond wil je langzaam afbouwen met je activiteiten en je lichaam voorbereiden op jouw slaap. Een goede nachtrust is cruciaal. Het gaat hierbij niet alleen om de hoeveelheid slaap die je krijgt, maar ook om de kwaliteit. Het is daarvoor belangrijk dat je lichaam zo ontspannen mogelijk is voordat je naar bed gaat. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en het liefst zo ver mogelijk van je bed vandaan. Eigenlijk wil je minstens 2 uur voor je slaap niet meer op een scherm kijken. Dit zorgt namelijk voor te veel blauwlicht, waardoor je minder melatonine aan kunt maken en minder snel in slaap zult vallen.

Eindig je dag bijvoorbeeld met yin yoga, yoga nidra of doe een ontspannende meditatie. Een korte zelfmassage kan ook heel ontspannen werken. Geef jezelf toestemming om echt tot rust te komen en te ontprikkelen. Je zult de volgende dag met veel meer frisse energie starten.

Kat slaapt lekker

5. Het hoeft niet perfect

Je hebt nu een aantal voorbeelden gezien van gewoontes die je kunt toevoegen aan je dagelijks leven. Voel je niet overweldigd. Het hoeft echt niet perfect. Als je meteen alles probeert te implementeren in je leven, kun je je misschien juist overweldigd voelen en je perfectionisme de overhand nemen (wat ook juist een mogelijke oorzaak is dat je even uit balans bent geraakt).

De prioriteit is dat je eerst toegeeft aan de behoeftes van je lichaam en het de toestemming geeft om uit te rusten. Wanneer je energielevel langzaam terugkrabbelt kun je gaan nadenken over je ochtend- en avondroutine. Wat past het beste bij jou en jouw levensstijl en hoe kun je dit toevoegen? Het is geen alles of niks mentaliteit en je wilt je juist focussen op de lange termijn. Stapje voor stapje kom jij weer terug naar jouw innerlijke rust.

Geschreven door: Myrna El Gharib