13 april 2023

Samen met fotograaf Niek Doup gaat Jelle Hoving langs mensen die ooit in hun leven tegenover een mentale uitdaging hebben gestaan. Om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan, stigma’s te doorbreken, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Deze gesprekken kun je beluisteren via onze Thubble.Cast.

Jelle en Sharita tijden de shoot

In gesprek met Sharita

Sharita worstelde al langere tijd met een depressie.

Vooral alleen. Totdat het te veel werd.

Het was tijd om professionele hulp te zoeken. Ze ging met een psychotherapeut aan de slag om de juiste balans te vinden tussen haar volwassen leven en innerlijk kind. Te achterhalen waarom ze vastliep op sommige vlakken in het leven.

We kijken terug op het moment dat ze in therapie is gegaan. Wat het haar heeft gebracht en wat de toekomst gaat brengen. Vallen en opstaan, maar het komt altijd weer goed.

Dunne wand

Ik denk dat er tussen het wel of niet hebben van een depressie altijd een dunne wand zit. Het is denk ik iets wat altijd wel aanwezig is. Maar soms verborgen. Laatst luisterde ik een podcast met Jim Carrey, en in die podcast omschrijft hij depressie als volgt: 'depressie zou eigenlijk Deep Rest moeten heten.' Je lichaam komt volgens hem namelijk in een soort van staat van diepe rust, omdat je eigenlijk te veel hebt gegeven. Daar herkende ik mezelf wel in, dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn.

Uitzicht op Deventer

Ik kon echt niet meer

“Ik denk dat m’n depressie er altijd al wel heeft gezeten. Maar door “alles”, oftewel m’n studie, feesten, familie, vrienden, noem maar op. Waren er altijd wel momenten dat ik me wat depressiever voelde. Maar ik dwong mezelf altijd om door te gaan. Ik ging dan vaak juist nóg meer feesten, of nóg meer werken. Maar ik stond eigenlijk nooit stil om even te luisteren naar mezelf en wat ik echt voelde.

Tot ergens in 2019. Toen kon ik echt niet meer. Ik zat midden in m’n afstudeerfase van m’n opleiding docent Engels. Ik hield het niet meer. Toen heb ik aan de bel getrokken. Want ik dacht: Dit kan ik niet nog 20, 30 jaar volhouden. Toen kwam ik bij de POHer terecht, en vervolgens bij een psychotherapeut. Mijn psychotherapeut heeft echt mijn leven veranderd.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal? 

Luister de volledige podcast met Sharita.

Sharita en Jelle closeup van sneakers

Hulp bij depressie

Mocht je nu veel in het verhaal van Sharita herkennen en vraag je je af of er bij jou sprake is van een depressie, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Een depressie gaat namelijk vaak niet vanzelf over. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je begeleiden met het voeren van gesprekken. 

Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je gaan praten met een psycholoog. Samen met je huisarts of psycholoog kun je kijken welke therapievormen er zijn en welke het beste bij jou past. Eventuele medicijnen kunnen in sommige gevallen ook helpen bij depressie.

Thubble biedt ook behandeling aan voor depressie. Benieuwd naar onze behandelservice?

We leggen graag uit hoe we te werk gaan.