11 november 2022

Samen met fotograaf Niek Doup gaat Jelle Hoving langs mensen die ooit in hun leven tegenover een mentale uitdaging hebben gestaan. Om zo het gesprek omtrent mentale gezondheid aan te gaan, het stigma te doorbreken en om van elkaar te leren en te inspireren. Deze gesprekken kun je beluisteren via onze Thubble.Cast.

Deze keer gingen we in gesprek met Shurandley Martis (25). Hij komt in 2021 in een burn-out terecht. We spreken samen met elkaar af in een bos vlakbij Apeldoorn. Daar wandelde hij altijd met zijn coach, en kreeg hij letterlijk en figuurlijk, stap voor stap zijn zin in het leven weer terug. 

thubble_shurandley_niek-doup_fullres-14.jpg

Alles is ineens een last

Shurandley is een jongen die vol met positiviteit en energie in het leven staat. Zijn ogen beginnen tijdens onze eerste ontmoeting te glunderen wanneer hij vertelt over zijn toekomstplannen om als coach aan de slag te gaan.

Maar deze levenslust is hij niet zo lang geleden nog verloren. Shurandley kwam namelijk in 2021 in een burn-out terecht. 

Hij wordt dan geconfronteerd met een versie van zichzelf die geen grammetje energie en positiviteit meer over heeft. Uit bed komen, met vrienden afspreken en naar werk gaan. Het is allemaal een last. Hij omschrijft het zelf als een soort writer's block, maar dan voor het leven. Een life block. 

Ik veegde me tranen weg, en zette mijn glimlach op

De meeste mensen zien een burn-out niet aankomen, ook Shurandley niet. Maar hij kan er niet meer omheen als het op werk ineens te veel wordt. 

“Er was een moment dat ik aankwam op mijn werk, de auto had geparkeerd, mezelf in de spiegel aankeek en plotseling begon te huilen. Ik veegde mijn tranen weg, en zette mijn glimlach op. Want tja... ik moest wel gewoon werken.

Toen ik op werk was merkte ik dat ik misselijk begon te worden. Ik moest overgeven op de wc. Een collega had alles gehoord en vroeg me wat er aan de hand was. Toen hield ik het niet meer; ik kon er niet meer omheen.”

thubble_shurandley_niek-doup_fullres-13.jpg

Vanaf dat moment gaat Shurandley in gesprek met zijn baas, zijn werk is begripvol en stemt ermee in dat Shurandley rust moet nemen. Maar teruggaan naar zijn werk is voor Shurandley geen optie. Zelf realiseert hij steeds meer dat zijn huidige werk niet bij hem past. Het werken in de zorg vindt hij leuk, maar de doelgroep, gehandicapte jongeren, waar hij nu mee werkt past niet meer bij hem.

"Bij deze doelgroep moet je regelmatig mensen fixeren, fysiek is dat zwaar, maar mentaal al helemaal. Dat gaat zo erg tegen m'n principes in. Ik had het daar echt moeilijk mee."

Gesprekken met zijn bedrijfsarts en de POH’er bieden voor hem geen oplossing. Hij belandt in een dichte mist van negatieve gedachtepatronen. Alleen een uitweg vinden lukt hem niet. Verslagen en wanhopig gaat hij op zoek naar een oplossing.

thubble_shurandley_niek-doup_fullres-20.jpg

Coachingsessies

Na wat gegoogle komt Shurandley bij een coach terecht. Ze spreken regelmatig af voor een wandelsessie in een bos vlakbij Apeldoorn. Dit is tevens de locatie die je kunt zien op de foto's in deze blog, of op onze Instagram pagina. 

Tijdens deze sessies leert Shurandley de belangrijkste drijfveren in zijn leven te ontdekken, en leert hij vooral zijn angsten en onzekerheden te accepteren en te omarmen. Want als je niet luistert, dan vindt je lichaam wel een andere manier om de boodschap over te brengen. 

thubble_shurandley_niek-doup_fullres-41.jpg

Dagelijks inchecken hoe ik me voel

Shurandley checkt nu elke dag even in met zijn lichaam en geest om even de balans op te maken. Hij ontdek nieuw werk, maar bovenal een nieuwe passie. Hij wilt als coach aan de slag.

In de podcast hebben we het over de verloop van zijn burn-out en het herbalanseren van zijn leven.  Met deze podcast wil Shurandley zijn verhaal delen en ervoor zorgen dat andere mensen geïnspireerd raken om hulp te gaan zoeken voor hun mentale klachten. 


Luister de podcast 

thubble_shurandley_niek-doup_fullres-35.jpg

Hulp bij burn-out

Mocht je je nou herkennen in het verhaal van Shurandley en jezelf afvragen of er bij jou sprake is van een burn-out, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Een burn-out gaat namelijk vaak niet vanzelf over. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je begeleiden met het voeren van gesprekken. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je gaan praten met een psycholoog. Samen met je huisarts of psycholoog kun je kijken welke therapie vormen er zijn en welke het beste bij jou past. 

Thubble biedt ook behandeling aan voor burn-out. Benieuwd naar onze behandelservice?

We leggen graag uit hoe wij te werk gaan.