31 december 2021

Je lichaam is je meest dierbare bezit en je belangrijkste meetinstrument. Het zal je precies vertellen wat er fysiek, mentaal of energetisch speelt en wat je nodig hebt. Het enige wat ervoor nodig is om deze boodschappen te ontvangen, is om stil te staan en je lichaam bewust te voelen.

Maar hoe vaak sta je werkelijk stil bij hoe je lichaam zich voelt? In de huidige samenleving ervaren veel mensen een disconnectie met hun lichaam, doordat ze veel in hun hoofd leven. Er wordt veel gepiekerd over de toekomst of gemaald over het verleden, terwijl het juist zo belangrijk is om aanwezig te zijn in het hier en nu.

Ons lichaam is de snelste weg om terug te keren naar een staat van mindfulness. Een hele fijne oefening die je daarbij kan helpen is de bodyscan. Een bodyscan is een meditatievorm waarbij je elk plekje van je lichaam naloopt en bewust voelt. Maar wat zijn hier nou precies de voordelen van en hoe werkt het?

pexels Carolina grabowska

Verminderen en voorkomen van fysieke klachten

Fysieke klachten proberen ons vaak iets te vertellen. Als we echter te veel in ons hoofd leven, is het lastig om dit op te merken. Door bewust elk plekje van je lichaam te voelen, leer je je lichaam steeds beter kennen en wat het nodig heeft. Je herkent hierdoor sneller wanneer je behoefte hebt aan meer rust, gezonde voeding, slaap of juist meer beweging.

Zo ben je vervelende kwaaltjes sneller voor en zal je merken dat je lichaam zich steeds gezonder en fitter gaat voelen. Hoe vaker je een bodyscan doet, hoe meer je deze voordelen zal ervaren.

Pexels Karolina Grabowska

Meer rust in je hoofd

Je lichaam en je geest werken samen. Wanneer je veel stress ervaart, kun je dit merken aan fysieke klachten. Zo kan je je bijvoorbeeld sneller moe voelen, een bepaalde druk op je borst ervaren, of last hebben van spanning in je nek of schouders. Wanneer je dit opmerkt bij jezelf, kan het een teken zijn dat je te veel aan het piekeren of malen bent. Zie het als een uitnodiging om je mindset onder de loep te nemen. 

Voel je je mentaal goed, dan is de kans groot dat je je fysiek ook een stuk beter voelt. Zo werkt het ook andersom. Fysieke klachten kunnen zorgen voor meer negatieve gedachten. Zo kom je als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Je ervaart stress, je lichaam reageert hierop en voelt gespannen aan, waardoor er opnieuw een seintje naar je hoofd wordt gestuurd dat er sprake is van stress, en je meer negatieve gedachten krijgt.

Als je regelmatig je lichaam scant en bewust wordt van je fysieke staat, zal je je ook meer bewust worden van je mentale staat. Wanneer je met je volledige aandacht elk plekje van je lichaam bewust ontdekt en ontspant, zal je merken dat je hoofd hierdoor ook rustiger wordt. 

Zoals de Dalai Lama zei: A happy mind is a healthy mind. And a healthy mind is good for the body.”.

Pexels Shvets production

De Bodyscan

Er zijn verschillende manieren om een bodyscan uit te voeren, maar de basis is altijd hetzelfde. Je kunt verder zelf bepalen hoe lang je ermee bezig wilt zijn. Dit ligt geheel aan jouw behoeften en de tijd en ruimte die je hebt. 

Het beste is om 10 minuten als vuistregel te nemen en het eventueel op te bouwen naar 30 minuten. Heb je echt weinig tijd en voel je toch de behoefte om weer even in te checken bij jezelf, dan kan je binnen 5 minuten al een wereld van verschil voelen. 

De bodyscan werkt als volgt:

 1. Creëer een fijne en rustige setting voor jezelf. Zoek een rustig plekje uit waar je niet gestoord wordt en zet eventueel kalmerende muziek op. Neem dan een comfortabele positie aan. Je kan de bodyscan zowel liggend als zittend doen en gebruik maken van een kussentje of dekentje. Zorg dat je je zoveel mogelijk kan ontspannen.
   
 2. Neem eerst drie keer heel diep adem in door je neus en uit door je mond. Richt je dan op je ademhaling en word je bewust van het hier en nu.
   
 3. Scan je lichaam heel bewust van je tenen tot je kruin. Begin bij je linkervoet. Ga elke teen langs en breng je volledige aandacht hiernaartoe. Gebruik je ademhaling om eventuele spanning los te laten tijdens het uitademen. Vervolgens breng je je aandacht naar de zool van je voet, de wreef en de hiel. Werk zo langzaam naar boven via je linkerbeen naar je heup. Doe hetzelfde bij de rechtervoet en werk langzaam omhoog via je je rechterbeen naar je heup. Vanuit je heupen ga je zo door naar de bovenkant van je lichaam, totdat je bovenaan bij je kruin bent.
   
 4. Wanneer je je hele lichaam hebt gescand, richt je je weer op je ademhaling. Word je langzaam weer bewust van het hier en nu, en merk op of je een lichte verandering voelt in je lichaam en in je hoofd.
   
 5. Schrijf eventueel op wat je ervaringen zijn geweest en of je iets speciaals hebt opgemerkt.