03 februari 2023

Samen met fotograaf Niek Doup gaat Jelle Hoving langs mensen die ooit in hun leven tegenover een mentale uitdaging hebben gestaan. Om zo het gesprek omtrent mentale gezondheid aan te gaan, het stigma te doorbreken en om van elkaar te leren en te inspireren. Deze gesprekken kun je beluisteren via onze Thubble.Cast.

 

Het monstertje

Aangekomen bij haar huis laat Vera haar zelfgemaakte tekeningen en schilderijen zien. Een hobby die ze tijdens haar therapie bij Thubble heeft ontdekt. Met als pronkstuk: haar schilderboekje. In het boekje staan tekeningen en teksten die gaan over de periode voor,  tijdens en na haar therapie. Een herinnering aan haar donkere, maar ook goede dagen. 

De tekeningen en teksten geven de relatie met haar OCD (Obsessive Compulsive Disorder) weer. “Soms kijk ik hier even in als ik het moeilijk heb…, en soms gewoon omdat ik het leuk vind.”

Één van de tekeningen die vaker terugkomt is een slangachtig beestje. Opvallend aan het beestje is dat het soms boos, maar soms ook blij kijkt. Vera legt grinnikend uit dat het haar OCD monstertje is.

thubble_vera_niek-doup_1080p-30.jpg

Meerdere therapieën gevolgd

Vera heeft vanaf kinds af aan meerdere therapieën gevolgd voor haar OCD. Soms ging het na een behandeltraject dan weer even wat beter. Maar vaak niet voor heel lang. 

“Bij heel veel van die therapieën werd me verteld dat ik niet moest toegeven aan mijn OCD. Ik moest vooral mijn angsten op zoeken en ze vervolgens aangaan. Hierdoor voelde het altijd als een gevecht. OCD is al heel lang onderdeel van mijn leven, als sinds dat ik klein was. Ik heb het altijd als een groot monster gezien wat onderdeel van me uitmaakt.”

thubble_vera_niek-doup_1080p-23.jpg

Mijn angsten bedoelen het goed

Bij Thubble heeft Vera geleerd dat haar OCD inderdaad soms héél groot kan zijn, maar dat het ook juist iets is wat ze zelf juist heel klein kan maken. Door bijvoorbeeld te gaan ontspannen, of door haar OCD, “het monstertje”, te knuffelen en te troosten.

“Dan pak ik even een moment voor mezelf, en dan zeg ik: Hey het is goed, het is oké.  Net als dat je een kind troost dat angstig is, of pijn heeft. Als je dat bij jezelf doet dan ervaar je eigenlijk meteen al een soort liefdevolle ontspanning. Je weet dan dat je bij jezelf terecht kan voor troost.” 

“Ook heb ik tijdens mijn behandeling bij Thubble ingezien dat mijn OCD, en de angsten die daarbij horen, het goed bedoelen. De gedachten willen me namelijk waarschuwen voor eventueel gevaar - een potentiële leeuw.” 

“Maar je maakt iets al heel snel te groot in je hoofd door er tegen te vechten of er mee bezig te gaan. Terwijl: als je jezelf even troost en de angsten er laat zijn, dan verdwijnt de angst vanzelf weer.”

thubble_vera_niek-doup_1080p-31.jpg

“Me time” kende ik niet

“In mijn donkere periode, net voordat ik bij Thubble kwam, toen zat ik echt in een hele diep put. Dan is het heel moeilijk om daar alleen uit te komen. Ik had ook helemaal niet de juiste tools om mezelf in balans te houden. Ik deed niet aan ontspanning of hobby’s, ik had geen “me-time”. Ik wist helemaal niet hoe belangrijk dat is.”

“Ik kwam erachter dat ik veels te hard was voor mezelf. Zelfzorg deed ik eigenlijk niet aan. Daarnaast schaamde ik me ook ontzettend voor mijn OCD. Ik had het idee dat ik er, los van mijn familie, met andere niet over kon praten. Die schaamte gaf me zo ontzettende druk.”

“Ik dacht: ik kan het wel tegen andere mensen vertellen; maar dan zullen ze waarschijnlijk meteen denken dat ik een of andere gek ben. Door het taboe is het praten erover lastig, omdat je constant denkt dat mensen er een gelijk oordeel over hebben. Terwijl ja… ik ben gewoon Vera, en ik heb OCD. En zo is het gewoon. Klaar.”

“Als we het taboe met z’n allen nog meer zouden kunnen doorbreken, dan zou de wereld een stuk liever zijn.”

thubble_vera_niek-doup_1080p-28.jpg

Creatief bezig zijn

“Door Thubble ben ik mijn levenswijze gaan aanpassen. Ik heb zoveel nieuwe hobby’s ontdekt. Tegenwoordig plan ik heel veel ontspanningsmomenten in. Schilderen en tekenen is voor mij bijvoorbeeld een nieuwe manier geworden om mijn emoties te uiten.”

“Ik doe het vaak heel intuïtief, echt vanuit een bepaalde flow. Dat geeft me heel veel rust. Ik kan m’n emoties erin kwijt. Wat andere mensen doen met praten, dat doe ik met schilderen.”

thubble_vera_niek-doup_1080p-10.jpg

Nieuwe levenswijze

“Ik heb al zoveel verschillende therapieën gehad. Al van kinds af aan. Maar bij Thubble heb ik tijdens mijn therapie een nieuwe levenswijze aangeleerd. Die ik voorheen nog helemaal niet kende. Dat was echt een eye-opener. Ik heb geleerd om te ontspannen, bewust stil te staan, te leren luisteren naar mijn spanning. Wat vertelt het me? In plaats toegeven of vechten tegen mij OCD.”

Tegenwoordig pakt Vera elke dag een paar momenten om even in te checken bij haarzelf.” 

“Dan ga ik even thubbelen!.” .
 

thubble_vera_niek-doup_1080p-17.jpg

Thubble.Cast

In de podcast hebben we het over Vera haar ODC en het herbalanceren van haar leven.  Met deze podcast wil Vera haar verhaal delen en ervoor zorgen dat andere mensen geïnspireerd raken om hulp te gaan zoeken voor hun mentale klachten.

Luister de podcast


 

thubble_vera_niek-doup_1080p-16.jpg

Hulp bij OCD:

Mocht je je nou herkennen in het verhaal van Vera, en jezelf afvragen of er bij jou sprake is van OCD of angsten, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. De klachten die bij OCD horen gaan namelijk vaak niet vanzelf over. Een huisarts of praktijkondersteuner kan je begeleiden met het voeren van gesprekken.

Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je gaan praten met een psycholoog. Samen met je huisarts of psycholoog kun je kijken welke therapievormen er zijn en welke het beste bij jou past. Thubble biedt ook behandeling aan voor OCD. Benieuwd naar onze behandelservice
.

We leggen graag uit hoe we te werk gaan.