18 november 2022

Geschreven doorMyrna El Gharib Foto: Pexels: @mutecevvil

Het herfstseizoen is in volle gang en de dagen worden steeds kouder en donkerder. Hoewel sommige mensen blij zijn dat de temperaturen weer dalen, willen anderen zich het liefst zo lang mogelijk vasthouden aan de zomer. Tijdens de zomer zijn we meer naar buiten gericht, sociaal actief en willen we van alles ondernemen. Het leven bruist en we hebben meer energie. Tijdens de herfst en winter hebben we juist meer de neiging om het wat rustiger aan te doen en naar binnen te keren.

Wat is een winterdip?

Hoewel de herfst absoluut zijn schoonheid kent, is voor veel mensen de overgang van de zomer naar de herfst een moeilijke periode. Zo’n 10-20% van de populatie heeft te maken met een herfstdip of winterdip, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. Er spelen hierbij meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij tijdens de herfst minder goed in je vel zit.

Het goede nieuws is dat dit factoren zijn waarop jijzelf een grote invloed hebt en dat het over het algemeen niet iets is wat je zomaar overkomt. Er zijn verschillende manieren waarop jij ook van dit seizoen kan gaan genieten. Ik geef je een aantal tips om van de herfst jouw seizoen te maken.

1. Ga naar buiten!

Een van de grootste redenen waardoor je je meer down kunt voelen in de herfst of winter, is vanwege het tekort aan daglicht en vitamine D. Voornamelijk de ochtendzon is enorm voedend voor je lichaam en geest. Probeer, ondanks dat het buiten een stuk kouder is, veel naar buiten te gaan en zoveel mogelijk zonnestralen mee te pikken.

Zeker wanneer je thuis werkt, is het de valkuil om veel binnen te zitten. Sta wat eerder op en maak een mooie herfstwandeling van zo’n 15-30 minuten om frisse buitenlucht en zonnestralen mee te pakken. Je zult je een stuk energieker voelen, wat een grote impact heeft de rest van je dag.

De zon is essentieel, maar in de herfst en winter is het een stuk lastiger om genoeg van haar helende stralen binnen te krijgen. Wanneer dit je gemoedstoestand beïnvloedt, kan het fijn zijn om te investeren in een speciale lamp met infrarood licht of een daglichtlamp. Deze speciale lampen helpen door de benodigde energie te geven, je spieren te ontspannen en je stemming en mentale welzijn een boost te geven.

2. Let op je voeding

In de herfst en winter werkt ons lichaam over het algemeen beter op warme maaltijden die makkelijker verteerbaar zijn. Dit helpt bij het op pijl houden van je metabolisme en om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan soepen, curry’s, havermoutpap en drink warme dranken zoals thee, chai of cacao.

Eet daarnaast gevarieerd en voeg voornamelijk fruit en groenten toe van het seizoen. Heb je een drukke week en weinig tijd om te koken? Gebruik dan een vast moment in het weekend om je maaltijden voor te bereiden voor de rest van de week. Zo voorkom je dat je doordeweeks ‘s avonds eten gaat bestellen, omdat je je moe of futloos voelt.

Verder is het goed om op je vitamine inname te letten. Voornamelijk vitamine D3 en B12 zijn supplementen die je kunnen helpen om je energiegehalte op peil te houden. Het is te adviseren om eerst naar een specialist te gaan en te controleren welke tekorten je hebt, zodat je zeker weet dat je de juiste supplementen toevoegt.

3. Beweeg!

Wanneer het buiten koud en donker is, kan het erg verleidelijk zijn om lekker lang op de bank Netflix te kijken in plaats van te kiezen voor je vaste sportles. Het is geheel begrijpelijk, maar je lichaam heeft er onwijs veel baat bij om te blijven bewegen. Door regelmatig te bewegen en een sport te beoefenen waar jij van oplaadt, zul je allerlei fijne stofjes en gelukshormonen aanmaken waardoor jij energieker en fitter de dagen doorkomt.

Daarnaast helpt een sterk en fit lichaam om je weerstand hoog te houden tijdens de koudere winterdagen. Wees je ook bewust van de momenten wanneer jij je het energiekst voelt en de meeste motivatie hebt om te sporten. Als dit in de ochtend is, maak dan tijd vrij om op vaste tijden in de ochtend te gaan sporten en houd een ritme aan. Regelmaat is key! Zo voorkom je dat je jezelf gaat pushen om te sporten, wanneer jouw energiepotje eigenlijk al op is.

4. Selfcare is welfare

Time to indulge in me-time. De herfst is een hele waardevolle periode om meer aandacht en liefde te besteden aan de relatie met jezelf. Jij bent de enige persoon met wie je de rest van je leven doorbrengt dus wees compassievol naar jezelf toe. Kleed je huis aan als jouw eigen knusse plekje waar je volledig tot rust komt en jezelf oplaadt.

Maak dagelijks tijd om bewust naar binnen te keren en te voelen wat je nodig hebt. Creëer een fijne en veilige ruimte om te reflecteren over interne processen die zich afspelen en om los te laten wat je niet meer dient, net als de bladeren die van de bomen vallen. Denk bijvoorbeeld aan elke ochtend even 5 minuten mediteren, ademhalingsoefeningen doen of het bijhouden van een journal. Neem een lekker lang bad of een voetenbadje om te ontspannen. Doe aan zelfmassage. Schrijf elke avond op waar je dankbaar voor bent en wat je mooi vindt aan jezelf. Wees je eigen allerbeste vriend en voed jezelf op elk niveau.

5. Blijf tijd maken voor de dingen die je opladen

Creëer een fijne balans tussen ontspanning en de activiteiten die energie en plezier opleveren. Ga naar die dansworkshop, pak je gitaar op of spreek met die ene leuke vriend of vriendin af. Het is hierbij belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en deze aan te houden. Voelt het voor jou als te veel om ’s avonds nog op pad te gaan? Spreek dan in de middag af en ga lekker lunchen of maak een mooie wandeling. Het hoeft niet alles of niets te zijn. Zie en waardeer de schoonheid in de kleine dingen en blijf het leven vieren.