04 augustus 2022

In deze blog gaan we het hebben over de voordelen van verveling op het creatief denken.  Want vervelen is goed voor je, maar tegenwoordig wordt het een steeds schaarser goed.

Je hebt geen tijd om je te vervelen

Als kind zei je het waarschijnlijk keer op keer. “Ik verveel me.” Van de talloze opties die werden voorgesteld door je moeder was er geen één echt interessant of prikkelend genoeg. 

Naarmate we ouder worden komen er steeds meer vrijheden en keuzes op ons pad. 
We krijgen verantwoordelijkheden die we nog nooit eerder hebben gehad, zoals werk, stemmen en auto rijden. Deze explosie van nieuwe ontwikkelingen zorgt er volgens studies voor dat onze gevoelens van verveling vanaf onze 18e jarige leeftijd flink afnemen. Later, als we ouder worden, neemt het gemiddelde weer toe. 

Wat betekent verveling?

Verveling wordt gekenmerkt door een gebrek aan concentratie, rusteloosheid, maar ook een lusteloos gevoel. Verveling betekent niet dat we niks te doen hebben. Het is meer een staat van je onderprikkeld voelen. Bron: Signs of Boredom 

Verveling is een belangrijke emotie. Wanneer je je namelijk verveeld heb je de neiging om te gaan dagdromen. En krijg je geest de ruimte of af te dwalen.

Onderzoeken naar verveling

Studies laten zien dat verveling creatieve ideeën kan bevorderen. Onderzoekers gaven deelnemers verschillende saaie taken. Waarvan de saaiste: het lezen van een telefoonboek. 

Daarna vroegen ze de groep om zo veel mogelijk ideeën te bedenken met een plastic beker. Ten opzichte van de minder verveelde controlegroep kwam de verveelde groep met creatievere oplossingen. Bron: Does Being Bored Make Us More Creative?

Op de momenten die misschien saai, leeg en onnodig lijken, krijgen strategieën en oplossingen die er altijd al waren, de ruimte en de tijd om tot leven te komen.

Il dolce far niente

Beroemde schrijvers en kunstenaars hebben gezegd dat hun meest creatieve ideeën bij hen opkomen als ze meubels verplaatsen, een douche nemen of in de tuin gaan zitten.

Apple © oprichter Steve Jobs zei bijvoorbeeld het volgende: 

“I'm a big believer in boredom. Boredom allows one to indulge in curiosity, and out of curiosity comes everything. Bron

De Italianen hebben er zelfs een naam voor: "il dolce far niente" - de zoetheid van het nietsdoen.

Gun jezelf tijd om te vervelen

Een manier om verveling in ons leven te omarmen is door te stoppen om onze verveling weg te swipen. In ons huidige informatietijdperk worden onze hersenen overladen met informatie en afleidingen.

Onze telefoon is altijd beschikbaar op het moment dat we een gevoel van verveling of ongemak willen onderdrukken. Als we even moeten wachten zijn we geneigd om onze telefoon te pakken. Bron: Most people use their cell phones to pass time waiting.

Tijdelijke Dopamine shots 

Veel moderne apps zijn ontwikkeld als een dopamine shots. Hoe meer we krijgen, hoe meer we willen. Verveeld raken is hierdoor nog makkelijker te ontwijken. Des te meer reden om je bewust te zijn van noodzaak van momenten van niks doen.

Vul niet je hele dag vol met prikkels

Met deze blog willen we je niet de les lezen, maar wel bewust maken van het feit dat we gedurende dag soms tot de laatste moment vullen met prikkels. Terwijl het juist heel nuttig is om je te vervelen. Verveling is onaangenaam - het open, ongestructureerde denken dat kan plaatsvinden, kan zinloos aanvoelen. Maar hopelijk kun je middels deze blog inzien hoe belangrijk verveling is.

Zonder stilte is er geen muziek

Vervelen is vergeleken met de pauzes die een belangrijk onderdeel zijn van een muziekstuk. Zonder de afwezigheid van geluid zou de muziek alleen maar ruis zijn. Geef je hersenen dus de ruimte die ze nodig hebben om op te laden.